Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
preloader
news inner background
Ferenc pápa üzenete a klímaváltozásról szóló ENSZ konferenciájára: A technikai megoldások szükségesek, de nem elegendőek

 

November 17-én, pénteken ért véget a németországi Bonnban a 23. ENSZ klímacsúcs, amelyen a nagy sikernek elkönyvelt Párizsi megállapodás részleteinek kidolgozásáról egyeztettek az országok képviselői. A pápa a nemzetközi tanácskozásra írt üzenetében elégedettségének adott hangot a Párizsi egyezmény miatt, ugyanakkor súlyos aggodalmát fejezte ki a vállalt elkötelezettség hatékonysága miatt, ha azt felelős lelkiismerettel nem támogatja minden állam.

 

Az ENSZ konferenciát Frank Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke vezette. A Szentatya utalt a történelminek nevezhető Párizsi egyezményre, amelyet 2015 decemberében írt alá 195 ország és, amelyből Trump elnök akaratából az USA ki akar lépni. A pápa szerint a dokumentum világos átmenetet jelöl ki a szénfelhasználás nullára vagy minimumra csökkentése terén, továbbá a szolidaritásra buzdít, valamint rámutat az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelem között meglevő kötelékekre. Most azonban Bonnból iránymutatást, szabályokat és intézményi mechanizmusok megteremtését várják az emberek, hogy megvalósuljanak a Párizsban kijelölt összetett célkitűzések – hangsúlyozza a pápa.

 

El kell kerüljünk négy helytelen viselkedésmódot az emberiség egyik legaggasztóbb jelenségeinek megközelítésében

 

Ennek érdekében Ferenc pápa szükségesnek tartja, hogy elkerüljünk négy helytelen viselkedésmódot az emberiség egyik legaggasztóbb jelenségeinek megközelítésében. Ezek ugyanis biztos, hogy nem segítenek hozzá a Föld jövőjének becsületes kutatásához, valamint az őszinte és eredményes párbeszédhez. E négy hozzáállás: a probléma tagadása, a közöny, a beletörődés és a nem megfelelő megoldásokba vetett bizalom, amely a legrejtettebb kockázati tényező.

 

Figyelmet kell fordítani a nevelésre és az átfogó ökológiának megfelelő életstílusokra

 

Másrészt, nem lehet a kérdést pusztán gazdasági és technológiai dimenzióra szűkíteni. A technikai megoldások szükségesek, de nem elegendőek – figyelmeztetett Ferenc pápa. Tehát alapvetően fontos, hogy komolyan figyelembe vegyük a fejlődés új paradigmájának etikai és társadalmi hatásait rövid, közép és hosszú távon. Végül a Szentatya annak a kívánságának adott hangot, hogy figyelmet kell fordítani a nevelésre és az átfogó ökológiának megfelelő életstílusokra, hogy késlekedés nélkül és mindenki hozzájárulásával tudjunk azonnal cselekedni. Az átfogó ökológia olyan felfogást képvisel, amelyet a becsületes kutatás és a nyitott párbeszéd jellemez – zárul Ferenc pápa üzenete a klímaváltozásról rendezett ENSZ konferenciára.

 

A pápa felhívta a figyelmet a klímaváltozás szociális vetületére, ugyanis a legszegényebb népességet érintik elsősorban a kedvezőtlen időjárási hatások. Ezért a klíma felveti az igazságosság és a szolidaritás kérdését is, hiszen e kettő elválaszthatatlan egymástól. Ma a tudomány és a technológia óriási hatalmat ad az ember kezébe, ezért az egész emberiség, a szegények és az eljövendő nemzedékek iránti kötelességünk azt a közjó érdekében felhasználni. Mindenkinek a maga szintjén fel kell vállalnia felelősségét és hozzá kell járulnia a párbeszédhez, amely az egyedüli útja a megoldáskeresésnek. Ebben nagy ellenségünk a képmutatás – fűzte hozzá a pápa, aki nyomatékosan arra szólít, hogy a tárgyalóasztalnál a legszegényebbek is hallathassák a hangjukat.

  

Forrás: http://hu.radiovaticana.va/news/2017/11/17/